alat-alat make up ^.^


Ada beberapa alat make up yang harus korang semua *gurlz, esspecially kaki melaram*ketahui. Terutama untuk korang yang baru ingin belajar berias diri. Apa saja alat-alat make up yang harus korang ketahui dan korang miliki?


1. Powder Puff
Alat make up yang satu ini berfungsi untuk mengaplikasikan bedak tabur maupun benda padat. Selain itu juga dapat digunakan untuk mengurai warna merah perona pipi (blush on) dan make up mata yang berlebihan.


2. Wedge Sponge
Ini digunakan untuk mengaplikasikan foundation. korang pilihlah spons yang berkualitas tinggi, iaitu spons yang padat namun tidak kaku.3. Concealer Brush
Untuk mendapatkan make up yang sempurna, gunakan concealer baik cair, krim, maupun bebahan dasar bedak. Cara mengaplikasikannya yang paling baik adalah dengan menggunakan kuas concealer. Concealer dapat menutupi noda hitam dan ketidaksempurnaan wajah.4. Smugde Brush
Kuas ini berbulu pendek ini digunakan untuk mengaplikasikan eye shadow. Sangat ideal untuk membaur eye shadow.


5. Eyeliner Brush
Digunakan untuk mengaplikasikan eyeliner disepanjang garis bulu mata. Pilihlah eyeliner brush berkepala datar/rata dan tumpul untuk memudahkan penggunaannya.


6. Eyelash Curler
Alat make up ini digunakan untuk membuat bulu mata korang kelihatan lebih lentik.
*hehe.. gojes gitu ^.^ *

7. Eyebrow Brush/Lash Comb
korang boleh mendapatkan dua sikat sekaligus. Satu sisi untuk membentuk alis, dan satu sisi lagi adalah sisir bulu mata untuk membersihkan bulu mata dari kotoran.


8. Lip Brush
Kuas ini digunakan untuk mengaplikasikan lipstik dan dapat digunakan untuk membentuk bibir korang.


9. Cotton Swab
Berfungsi untuk memperbaiki make up korang. Cukup celupkan atau tuangkan sedikit toner untuk menghapus bahagian make up yang salah.


10. Cotton Rounds
Gunakan kapas empuk ini untuk menghapus riasanmu. Kapas ini juga boleh korang gunakan untuk menghapus kuiteks.*perwarna kuku*
Nah itulah beberapa alat make up yang wajib korang *perempuan* miliki. Semoga bermanfaat maklumat yang di post..  2 comments:

  1. hehe..t ley ar bawak awek adik mai jumpak kak..hehehehe...make up dya bg lawa2..hehehe

    ReplyDelete